A magyar olimpiai csapat
hivatalos sportkréme

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14

Fájdalom sportolás után: az izomláz

Ha egyik napról a másikra úgy döntesz, hogy hiányzik a sport az életedből, és ezen sürgősen változtatni fogsz, életed egyik legjobb döntését hozod meg! Viszont tisztában kell lenned azzal, hogy attól, hogy fejedben erős az elhatározás, izmaid még közel sincsenek felkészülve a fokozott terhelésre.

A másnap jelentkező izomláz bizony elveheti kedved a folytatástól, főleg ha egyből annyit tekersz, mint a rendszeres sportélettel bíró kollégád – akit már tízszer megkérdeztél, hogy hetente hányszor és mennyit bringázik-, vagy azonnal „közepes”-re állítod a futógép meredekségét csak azért, mert „te nem kocogsz vízszintesen, mert az olyan snassz”.

Ha nem sportolsz, teljesen normális jelenség, hogy az első edzéseket követő napon, de legkésőbb 48 órán belül bizonyos fokú fájdalom jelentkezik megdolgoztatott izmaidban. Ennek oka több tényezőre vezethető vissza, noha sokáig a fokozott mennyiségben felszabaduló tejsavat tartották kizárólagos kiváltó tényezőnek. A nagymértékben igénybe vett izom nem kap a megnövekedett teljesítményhez szükséges mennyiségű oxigént, ezért kénytelen aerob (oxigéngazdag) működésről anaerobra (oxigénmentes) áttérni. Ezen utóbbi folyamat végterméke a tejsav, mely eltolja a pH egyensúlyt, és a munkát hirtelen abba hagyva nem tud kiürülni az izomzatból.

A pH eltolódás és a sav térfoglaló jelenléte egyaránt izgatja a fájdalomérző receptoraidat, aminek következtében olyan kellemetlen minden mozdulat. Manapság a tejsav mellett már hangsúlyozzák a hirtelen terhelésre bekövetkező mikrorepedések, illetve a sejteken belüli kalcium-ion felhalmozódásának szerepét is, valamint mindezen folyamatok miatt kialakuló helyi gyulladásos folyamatokat.

RÁDOLGOZNI VAGY PIHENTETNI?

A régi vágású edzők mindig hajtották elődeinket, hogy a fokozott tejsav kiürülésének legjobb módja a kemény torna folytatása. Ezt azonban már nem nagyon gondolja senki így. A munka ugyan valóban fokozza az izom vérátáramlását, viszont a gyulladásos folyamatok, és a mikrosérülések miatt az újabb fokozott igénybevétel kerülendő.

Ha már kialakult az izomláz, semmiképp sem folytasd a kemény edzést! A hirtelen felszabadult anyagcseretermékek (pl. ugye a tejsav) kiürítését a véráramlás fokozásával segítheted elő. Erre különösen alkalmas a meleg vizes fürdő, szauna, meleg vizes borogatás. Különböző sportkrémek alkalmazása finom masszázzsal kombinálva is csodát művelhet. A fokozott igénybe vétel ugyan kerülendő, az érintett testrész könnyed átmozgatásával csak javíthatsz a helyzeten.

HOGYAN KERÜLHETED EL AZ IZOMLÁZAT?

Mindenek előtt a megfontolt edzésterv a legfontosabb. A bemelegítést ne csak fél vállról vedd! Akkor igazán eredményes, ha már a végén önmagától ettől is megizzadsz kicsit. Legalább 10-20 percig tartson, és érintsen minden izmot. Ne az iskolai testnevelésórák elején megejtett röhögcsélős, csuklórázós mozdulatokra alapozz...

A bemelegítést kis lazítás kövesse.Természetesen nem csak edzés elején, de végén is fontos az átmeneti igénybevétel, amit levezetésnek nevezünk. Erre pont azért van szükség, hogy az intenzív megterhelés következtében felszabadult nagy mennyiségű végtermékeket segíts izmaidnak kiüríteni magukból. Ez már legyen könnyed munkavégzés, hogy közben már újabb káros anyagok ne szabaduljanak fel.

Előfordulhat - bár szerencsére ritka -, hogy izmaid fizikai terheléstől függetlenül is fájnak. Általában lázas állapotok kísérő tünete, vagy pedig trauma következménye. Ha egy hétnél tovább is fennáll, mindenképp orvoshoz kell fordulni vele.

(Forrás: semmelweisfigyelo.hu)

Bővebben...

Richtofit Sport MOB arany tamogato

rapid-aktiv-banner-20170308